Programma Vooropleiding

De eerste twee blokken van de Vooropleiding gaan over spelontwikkeling: zingen, maken, monologen, schrijven, vakmanschap, leren kijken, fysiek bewustzijn en kennis over theater en theater maken. Er is ook regelmatig een mentoraat. Daar gaat het over de voortgang, jouw ontwikkeling, maar ook over de audities op de verschillende scholen. Je hebt 5 dagen in de week les. Aan het einde van ieder blok heb je een evaluatiegesprek met je mentor en vaste speldocent Alexander de Vree en coördinator Arieke Luikinga.
Buiten de lessen om zijn er ook regelmatig voorstellingen die we bezoeken (inclusief nagesprek en workshop van de acteurs of makers, bijvoorbeeld in Theater Kikker).

In het derde blok laten we het accent op leren los en ga je ervaring op doen in verschillende projecten. Op speelse wijze en in een veilige omgeving ontwikkel je je spel en leer je ook jezelf steeds beter kennen. In deze periode leer je ook professionele theatermakers kennen, en werk je samen met studenten van verschillende theateropleidingen. 
Enkele voorbeelden van projecten: meedraaien bij de afdeling Educatie van Festival Tweetakt, theatermaken met Greg Nottrot en Floor Leene van het NUT, auditietraining van Michiel Bijmans (docent toneelschool Arnhem), projectweek mime en schrijven met Marike op den Akker en Anouk Saleming (docent HKU), projectweek met Leela Stokholm (docent Mimeopleiding in Amsterdam), spelen in een eindexamen voorstelling van een student in van de toneelacademie Maastricht, projectweek camera acteren. En nog veel meer...

Het vierde blok maak je onder begeleiding van een regisseur samen met je opleidingsgenoten een voorstelling. Je bent zowel speler als maker en ervaart hoe het is om theater te maken. De regisseurs van afgelopen jaar waren Lize van Olden en Roeland Hofman.

Studenten van de Vooropleiding krijgen een pasje waarmee ze studentenkorting bij Theater Kikker en bij de Stadsschouwburg Utrecht krijgen.
Ook krijgen je een pasje waarmee je toegang krijgt tot de HKU bibliotheek. Daar kan je theaterteksten en literatuur lenen die je gebruikt in de lessen en bij de voorbereiding op je audities.

  • De Landelijke Oriëntatiecursus Theaterscholen 2018-2019 start op 14 september 2019 en duurt tot en met 23 februari 2020.
  • Je hebt les op zaterdag tussen 09.00 - 18.00 uur (rooster krijg je na aanmelding). Houd daarbij rekening met extra uren aan voorbereiding, zelfstudie en theaterbezoek buiten de lestijden om.